Kahden minuutin esiintymisvalmennus

Tämä valmennus sisältää yhden, kaiken kattavan harjoituksen. Silläkin uhalla, että et kenties tarvitse valmennuspalveluitani tämän jälkeen.

Ennen kuin paljastan harjoituksen, aloitetaan ajatusleikillä.

Kuvittele itsesi istumassa viihtyisän kahvilan pöydässä, jossa ystäväsi istuu sinua vastapäätä. Lautasellasi on tuore korvapuusti ja kupissa höyryää houkuttelevasti tuoksuva kahvi. Kerrot ystävällesi innostuneena edellisen viikonlopun tapahtumia, jotain hauskaa on tapahtunut. Kuvittele tämä kaikki.

Nyt esitän sinulle kolme kysymystä. Vastaa niihin lyhyesti kyllä tai ei.

1. Mietitkö tuossa hetkessä, mihin laittaisit kätesi?
2. Pohditko kiivaasti, missä kohtaa pitäisit tauon, mitä äänensävyä käyttäisit milloinkin tai pitäisikö sinun ehkä kiihdyttää tai hidastaa puhettasi?
3. Katsotko kaveria otsaan, koska silmiin katsominen olisi kiusallista?

Simppeliä: et, et ja et. Koska kaikki tapahtuu itsestään, luonnollisesti.

Kun puhumme itsellemme mieluisasta asiasta, kehonkielemme tukee automaattisesti puhettamme, äänenkäyttömme on elävää ja olemme automaattisesti kontaktissa kuulijaan. Ja pisteenä i:n päälle: me kerromme tarinoita.

Mitä sitten tapahtuu noustessamme lavalle? Miksi meistä niin usein tulee jäykkiä ja monotonisia, informaatiotulvaa suoltavia pdf-tiedostoja? Mihin kadotamme oman, eläväisen itsemme?

Ehkä kyseessä on epäonnistumisen pelko, ehkä pinttynyt käsitys siitä, miltä puheen tai esityksen tulisi näyttää ja kuulostaa. Ehkä toteutamme jonkun toisen näkemystä tai puhumme asiaa, jonka takana emme seiso. Syitä on yhtä monia kuin on hailakoita esityksiäkin.

Tässä siis salaisuuteni sinulle: Opettele kaikki tekniikat, niksit, vinkit ja metodit, mutta kun menet lavalle, ole valmis rikkomaan kaikki kuvitellut säännöt. Täydellisyys ei ole kiinnostavaa, persoonallisuus on. Ole sinä, sillä sinut me haluamme nähdä.

Ai niin se harjoitus: Soita ystävällesi, sovi tapaaminen, avaa kahvilan ovi, istu alas ja aloita.

Ps: Jotta sinulla olisi säännöt, joita rikkoa ja jos kaipaat apua ainutlaatuisen persoonasi esiin tuomisessa, kannattaa myös harkita muutamaa minuuttia pidempää esiintymisvalmennusta.

Elina Aalto on näyttelijä, puhuja ja esiintymis- ja vuorovaikutustaitojen valmentaja. Hän uskoo persoonallisuuden voimaan ja rohkaisee ihmisiä tunnistamaan hyvän itsessään ja kasvattamaan sitä. Varaa Elina jo tänään levittämään työyhteisöösi iloa, naurua ja parempia yhteistyötaitoja! 

Blogikirjoitus on julkaistu alunperin Puhujatorin sivuilla.